Dotaknite pravu povijest!

image

 

Apartman No1 smješten je u Splitu u strogom dijelu staroga grada tj. Dioklecijanove palače koja je pod posebnom zaštitom UNESCO-a. Zid unutar apartmana je zapravo sjeverni dio zida Jupiterovog hrama iz 295. god. pr. Kr. Taj 1720 godina stari zid je sačuvan u svom originalnom izdanju i kvaliteti do danjašnjeg dana zato što je zadnjih 800 godina bio sakriven novim zidom te rimske kuće. Jupiter je ime Dioklecijanovog oca koji je bio najviši rimski bog, bog neba, munja i gromova. Kao bog je bio jako štovan tijekom carskog doba sve dok nije Rimsko Carstvo došlo pod kršćansku vlast. Car Dioklecijan je vjerovao da je on reinkarnacija Jupitera te je zbog toga pozicionirao ovaj hram direktno prema njegovom mauzoleju, katedrali sv. Duje.
Nakon pada Rimskog Carstva u srednjem vijeku hram je pretvoren u krstionicu sv. Ivana Krstitelja, nazvanu po nadbiskupu Splita.
Ispred ulaza u hram leži rimski sarkofag i čuvar hrama bezglava grafitna sfinga iz 1500. god. pr. Kr. koju je Dioklecijan doveo iz Luxora.
Jupiterov hram je dio UNESCO-ve kulturne baštine. Uživajte i dotaknite pravu povijest.