Split

image

 

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj, prema posljednjem popisu stanovništva, provedenom 2011. godine Split ima 178.192 stanovnika, druga je po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika. Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije i gravitira mu područje triju najjužnijih hrvatskih županija (nekadašnja Zajednica općina Split), te dio Hercegovine, pa i Bosne. U luci Lori na sjevernoj strani poluotoka nalazi se sjedište Hrvatske ratne mornarice. Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća (pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine), što je jedinstven primjer u svijetu.

Mediteranski je grad smješten podno brda Marjana, u zapadnom dijelu Republike Hrvatske, na području srednje Dalmacije i uz istočnu obalu Jadranskog mora. Zbog povoljnog zemljopisnog položaja Split ima tipičnu sredozemnu klimu s dugim, vrućim i suhim ljetima, te kratkim, kišovitim i blagim zimama. Prosječna ljetna temperatura zraka u Splitu iznosi 26°C s 12 sunčanih sati dnevno (s godišnjim prosjekom od 7 sunčanih sati na dan).

Split je kulturno i političko središte Dalmacije kao povjesne regije, nekad znatno veće, a koja se danas pruža od Karlobaga do rta Prevlake blizu Dubrovnika. Split je i službeno sjedište Splitsko – dalmatinske županije,a svoj početak i značaj, između ostalog, duguje rimskom caru Dioklecijanu koji je tu izgradio svoju famoznu Dioklecijanovu palaču - simbol grada Splita i jezgru oko koje se Split širio u prostoru i po broju stanovnika. Danas u Splitu živi preko 260 000 ljudi, što ga čini drugim po veličini gradom u Hrvatskoj.

Službena povijest Splita ide daleko natrag i seže 1700 godina u prošlost, u vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana. No, i prije toga je područje Splita bilo nastanjeno kolonistima grčke kolonije po imenu Aspalathos, što je grčki naziv za brnistru (Spartia juncea), grmoliku biljku jarko-žutog cvijeta koja i danas raste na južnim padinama park–šume Marjan.


image

Danas je Split izvanredno povezan s ostalim dijelovima Hrvatske i Europom. Autocesta Split – Zagreb (popularno nazvana Dalmatina) svela je četiristo kilometarsko putovanje na 3,5 do 4 sata ugodne vožnje automobilom. Dnevne trajektne linije spajaju Split i Anconu, a redovni i čarterski letovi dostupni su u Zračnoj luci Split. Split se može pohvaliti s nekoliko muzeja (među njima su Arheološki muzej, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, te Muzej grada Splita), galerija, kazališta (Hrvatsko narodno kazalište, Gradsko kazalište mladih, Gradsko kazalište lutaka) i kino–dvorana. Najvažniji ljetni kulturni događaj u Splitu svakako je Splitsko ljeto — festival dramskih, opernih, glazbenih i plesnih događaja tijekom srpnja i kolovoza.

Split je danas odredište brojnih domaćih i stranih studenata tijekom cijele godine, a osobito je omiljeno turističko odredište tijekom ljetnih mjeseci kada rijeke turista preplave njegove ulice. Split je jednako atraktivan turistima iz raznih krajeva RH i onima iz cijelog svijeta. Zbog toga su njegova vrata uvijek otvorena uz dobrodošlicu za sve nove goste, kao i za one koji mu se ponovo rado vraćaju.